O výživě a hospodaření

 

Déletrvající sucha mě stresovala a všímala jsem si více než obvykle, že stav české konvenčně obdělávané půdy ani trochu nepřipomíná kyprou zeminu na zahrádce mojí babičky, přitom kukuřičná monokultura se nachází několik desítek metrů od jejího domu a vypadá docela jako poušť z postapokalyptického filmu. A tak mě napadlo napsat takovou úvahu o naší...

I světec hřeší denně. Mám ráda sladké, ale víte co? Myslím, že "hříšný požitek" sladké chuti nám Pán Bůh nedal do úst proto, abychom se jí vyhýbali. Jezme si své sladkosti, ale s jednou podmínkou - je potřeba si je vyrobit doma s úctou k tradičním surovinám a postupům. Pak je totiž logické, že si "hříšně sladký" koláč uděláme jednou...

Dostala jsem jedinečnou příležitost vyjádřit se k výživě během kojení a tak mě napadlo materiál publikovat tady.

Jako dítě jsem měla to štěstí, že mi byla játra předkládána docela často (ač s bílou rýží), takže jsem na jejich chuť byla zvyklá a měla jsem je hodně ráda. S kapesným přišly i moje vlastní výpravy do obchodu pro různé dobroty (nejsem šetřivý typ). Nedávno jsme se o tom bavili a já jsem s překvapením zjistila, že moje volby...

Určitě jste někde narazili na "paleo" tyčinku, která je bez ovesných vloček a obilovin nebo na bezlepkové pečivo na pultech zdravé výživy. Nutriční poradci jen kroutí hlavou nad náhlou vlnou nenávisti k obilovinám, moderní spotřebitelé si však své bezobilné a bezlepkové stravování chválí. Jak je to možné? Vždyť lidé žili tisíce let v přátelském...

Nejklasičtější americká kýčovitá snídaně na světě - lívance! Má verze je však postavená na tradičních ingrediencích, a to kysaném podmáslí a celozrnné ječné mouce. Ačkoli jsou připraveny z celozrnného obilí, díky pečlivému namáčení v kysaném podmáslí jsou tak lehké a nadýchané, že působí, jakoby byly připraveny z bílé mouky s použitím kypřidla....

Na tento typ článku jsem dostala tip a líbil se mi, takže si říkám proč ne. I když jsem ve věci jídla celkem "hračička", někdy zkrátka není moc čas vymýšlet a plánovat. Snažím se pak i k vaření přistupovat prakticky. Mým cílem je vařit výživná, uspokojivá jídla z kvalitních sezónních surovin (pokud možno), a to vše v rámci mého nyní...

Momentálně zaplavuju svoje stránky recepty. Nebo bych spíše měla napsat "návody na kvašení". Připadá mi velice důležité upozorňovat na pozitiva fermentovaných potravin, protože fermentovaná jídla zásobují naše střeva hodnými bakteriemi, jsou obvykle na živiny koncentrovaná a obsahují enzymy (živá jídla), které šetří naše vlastní enzymatické zásoby...

Úplně náhodou jsem se octla, jak se říká, na houbách. A měla jsem štěstí. Měla jsem štěstí na lidi, kteří mi byli ochotni darovat svoje nálezy, protože já jsem našla pouze jeden jediný zakrslý hříbek, který byl navíc červivý. Obdarovaná a nadšená jsem si donesla několik hub domů, z toho byl jeden hřib pravák, s nímž jsem měla tu čest...