O výživě a hospodaření

 

Naše generace velice složitě hledá cestu ke správnému stravování. Zaměřujeme se na nutriční hodnoty, obsah enzymů, potenciální obsah škodlivých látek a také o etický aspekt dané potraviny. V souvislosti s poslední kategorií je také problematika živočišných produktů.

Zdravé šťastné dítě je na prázdninách u babičky ve starém domě, který patřil jí a dříve její rodině. Ráno vstávají brzy, babička obstará slepice, vepře i králíky. Vnouče asistuje a pokládá řadu otázek. Jdou spolu do lesa na houby. Skoro nic nenajdou, pouze jeden hříbeček. Babička připraví snídani - míchaná vejce na špeku s oním jediným hříbečkem,...

Tento článek jsem zpracovávala skoro měsíc, přesto od něj prosím nečekejte zrovna příjemný čtenářský zážitek - je velmi zahuštěný a ne zrovna čtivý. I přes to doufám, že pro Vás následující text bude jakkoli podnětný a těším se na Vaše ohlasy. Také prosím berte ohled, že ne všechny studie byly prováděny na lidech (téměř vždy na savcích), ale na...

Ráda zkoumám, co jedí ostatní lidé. Nejraději mám ty, kteří se odlišují a jsou aktivní a bystří ve vyšším věku. Netřeba nejspíš zdůrazňovat, že tato kritéria splňuje britská královna Alžběta II.

Jen v krátkosti bych ráda vyjádřila svůj dík všem, kdo byli ochotni zavítat na mé stránky a děkuji i za několik milých zpráv a dva nemilé maily - velice mě potěšily. Nečekala jsem takový ohlas ani ne po měsíci od vzniku tohoto webu. Děkuji Vám všem!

V tomto článku vycházím z obecně přijímaného předpokladu, že naši předci byli Slované. Setkala jsem se s názorem, že jsme potomci jiných národů, nicméně na tomto místě tuto problematiku neřeším.

Mléko je asi nejkontroverznější potravinou, kterou známe. A rovnou se přiznám, že se stala mou nejoblíbenější. Je přirozené konzumovat mléko, které je určené pro někoho jiného? Je tak nezdravé, jak se povídá? Obsahuje něco škodlivého?

Pod tímto slovním spojením si zřejmě každý z nás představí něco jiného. Někdo uvidí perfektně sestavený jídelníček ze sezónních a lokálních potravin, někdo jiný zase jídelníček bez obilí, luštěnin a mléka a ještě někdo jiný by si své holistické pojetí představoval, jako "to co ho doma naučili jíst". A já to vidím ještě jinak a ráda bych o tom...

Můžeme rozeznávat dva typy mikroorganismů ve stravě - žádoucí a nežádoucí. Žádoucími rozumíme všechny, které při přípravě či produkci jídla přizveme, aby nám pomohly jídlo všemožně upravovat. A ty nežádoucí, které jsme sice vědomě nepřizvali, přesto se nějak v našem talíři octly.

Kdybych měla příležitost cestovat, první zastávkou v dané lokalitě by byl místní hřbitov. Chtěla bych totiž vědět, kolika let se místní dožívají. Údajně na každém islandském hřbitově se nachází hodně pomníčků stoletých nebožtíku. Beztak to bude blahodárným vlivem velmi kvalitní stravy i životního prostředí. Islandská kuchyně sestává zejména z...

© 2017 Emílie Lvovská. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky