Recept: Mléčně kvašené okurky
Sezóna okurek nakládaček je plném proudu, a proto jsem se rozhodla vymyslet a vyzkoušet recept na mléčně kvašené okurky, které budou připomínat sterilované okurky z obchodu. Je trochu smutné, že veškeré naše tradičně kvašené potraviny jsou dnes sterilované a konzervované přinejlepším pouze cukrem. Výsledek je více než báječný! Okurky jsou křehké, křupavé, kyselé a plné prospěšných bakterií mléčného kvašení. Jedná se o enzymaticky bohatý pokrm, který uleví trávení těžkých a tučných jídel, k nimž se navíc perfektně hodí. Navíc podle čínské medicíny jídla s kulturami ochlazují (přinášejí do těla jinovou energii), což je v současných parnech víc ne vítané. Použila jsem sklenici o objemu 1,5 litru, avšak Vy si jej budete muset upravit dle vlastních možností i velikosti okurek.
Ingredience:
- 15-20 okurek nakládaček (malé jsou chutnější, ale můžete použít i větší typické pro přípravu kvašáků)
- 8 listů z vinné révy nebo višňových listů
- 1 menší cibule
- 1 svazek kopru (ne květy)
- 1-4 mrkve
- 2 polévkové lžíce hořčičných semínek
- 1,5 lžičky nerafinované soli
- 250 ml převařené vody
- 6 lžic syrovátky (použila jsem syrovátku vykapanou z jogurtu z nehomogenizovaného mléka)
Postup:
Opatřete si syrovátku, převařte a vychlaďte vodu na pokojovou teplotu. Okurky důkladně omyjte a osušte. Kopr nasekejte, cibuli a mrkev nakrájejte. Do sklenice úsporně naskládejte vrstvy okurek a prokládejte je koprem, mrkví, cibulí, vinnými listy a hořčičnými semínky. Ve vodě rozmíchejte syrovátku a rozpusťte sůl, poté směs vlijte do sklenice. Je nutné, aby hladina byla výš než okurky. Sklenici důkladně utěsněte a nechte na temném a teplém místě kvasit až čtyři dny (dle teploty). Mně stačily necelé tři dny. Hotové okurky se vyznačují bílým kalem v nálevu. Sklenici přeneste do lednice a ponechte aspoň přes noc. Poté můžete konzumovat. Uchovávejte i nadále v lednici. Okurky si časem získávají lepší a lepší chuť. Předpokládám, že by mohly vydržet i týdny, ale to bohužel nemám vyzkoušeno, jsou totiž velmi chutné.