O výživě a hospodaření

 

Podzim je v plném proudu a já sedím s notebookem u kamen v naší chodbě. Po letech v paneláku by mě nikdy nenapadlo, jak si budu užívat chvíle u dobrého sluhy a špatného pána. Na kamnech si zrovna pražím ořechy, které pak poleju máslem a zasolím. Nemůžu se dočkat (trpělivost není zrovna má silná stránka) a tak jsem se rozhodla...

Déletrvající sucha mě stresovala a všímala jsem si více než obvykle, že stav české konvenčně obdělávané půdy ani trochu nepřipomíná kyprou zeminu na zahrádce mojí babičky, přitom kukuřičná monokultura se nachází několik desítek metrů od jejího domu a vypadá docela jako poušť z postapokalyptického filmu. A tak mě napadlo napsat takovou úvahu o naší...

I světec hřeší denně. Mám ráda sladké, ale víte co? Myslím, že "hříšný požitek" sladké chuti nám Pán Bůh nedal do úst proto, abychom se jí vyhýbali. Jezme si své sladkosti, ale s jednou podmínkou - je potřeba si je vyrobit doma s úctou k tradičním surovinám a postupům. Pak je totiž logické, že si "hříšně sladký" koláč uděláme jednou...

Dostala jsem jedinečnou příležitost vyjádřit se k výživě během kojení a tak mě napadlo materiál publikovat tady.

Jako dítě jsem měla to štěstí, že mi byla játra předkládána docela často (ač s bílou rýží), takže jsem na jejich chuť byla zvyklá a měla jsem je hodně ráda. S kapesným přišly i moje vlastní výpravy do obchodu pro různé dobroty (nejsem šetřivý typ). Nedávno jsme se o tom bavili a já jsem s překvapením zjistila, že moje volby...

Určitě jste někde narazili na "paleo" tyčinku, která je bez ovesných vloček a obilovin nebo na bezlepkové pečivo na pultech zdravé výživy. Nutriční poradci jen kroutí hlavou nad náhlou vlnou nenávisti k obilovinám, moderní spotřebitelé si však své bezobilné a bezlepkové stravování chválí. Jak je to možné? Vždyť lidé žili tisíce let v přátelském...

Na tento typ článku jsem dostala tip a líbil se mi, takže si říkám proč ne. I když jsem ve věci jídla celkem "hračička", někdy zkrátka není moc čas vymýšlet a plánovat. Snažím se pak i k vaření přistupovat prakticky. Mým cílem je vařit výživná, uspokojivá jídla z kvalitních sezónních surovin (pokud možno), a to vše v rámci mého nyní...

Nejklasičtější americká kýčovitá snídaně na světě - lívance! Má verze je však postavená na tradičních ingrediencích, a to kysaném podmáslí a celozrnné ječné mouce. Ačkoli jsou připraveny z celozrnného obilí, díky pečlivému namáčení v kysaném podmáslí jsou tak lehké a nadýchané, že působí, jakoby byly připraveny z bílé mouky s použitím kypřidla....

© 2017 Emílie Lvovská. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky