O výživě a hospodaření

 

Momentálně zaplavuju svoje stránky recepty. Nebo bych spíše měla napsat "návody na kvašení". Připadá mi velice důležité upozorňovat na pozitiva fermentovaných potravin, protože fermentovaná jídla zásobují naše střeva hodnými bakteriemi, jsou obvykle na živiny koncentrovaná a obsahují enzymy (živá jídla), které šetří naše vlastní enzymatické zásoby...

Úplně náhodou jsem se octla, jak se říká, na houbách. A měla jsem štěstí. Měla jsem štěstí na lidi, kteří mi byli ochotni darovat svoje nálezy, protože já jsem našla pouze jeden jediný zakrslý hříbek, který byl navíc červivý. Obdarovaná a nadšená jsem si donesla několik hub domů, z toho byl jeden hřib pravák, s nímž jsem měla tu čest...

Momentálně nechovám žádná hospodářská zvířata. Což je pro mne trochu problém, protože věřím v důležitost živočišných potravin v lidské výživě a zároveň nepodporuji jejich průmyslovou produkci a zpracování. Z tohoto důvodu škemrám a s radostí přijímám domácí vajíčka, zabíjačkové výslužky, divoké ryby od šikovných rybářů atd.

Tento recept mám velmi ráda, jednak výsledek připomíná něco jako dezert, ale také není kterak náročný na přípravu ani dostupnost a cenu surovin. Dokonce se mi zadaří někam upotřebit kvásek odebraný při omlazování. A to vše bez kompromisů v přípravě i výběru surovin. Běžně dělám dvě varianty: mletý mák nebo mleté ořechy (nejlepší jsou vlašské a...

Léto, prázdniny, slunečník, voňavé čerstvé ovoce, letní práce, vůně sena, komáří štípance, vedro a obarvená jedovatě růžová přeslazená voda, které se říká malinovka. Značka ideál? Ne. S komářími štípanci a vedrem se ještě smířím, ale moderní formu tradičního nápoje nepřijímám a ráda bych Vám, milý čtenáři, představila opravdovou tradiční malinovku,...

Ačkoli pečivo kterak nemusím, myslím si, že kvalitní chléb je základní součást české stravy. Bohužel v obchodech není "normální" chléb k mání. Nejen, že často není ani čerstvě upečený, ale je připraven z bílých muk a rafinované soli, navíc možná nebyl poctivě kvašen pomocí žitného kvásku. A pokud jsem takový chléb našla, stál tolik korun, že bylo...

Sezóna okurek nakládaček je plném proudu, a proto jsem se rozhodla vymyslet a vyzkoušet recept na mléčně kvašené okurky, které budou připomínat sterilované okurky z obchodu. Je trochu smutné, že veškeré naše tradičně kvašené potraviny jsou dnes sterilované a konzervované přinejlepším pouze cukrem. Výsledek je více než báječný! Okurky jsou křehké,...

Petr Camenzind

15.07.2017

Petr Camenzind je prvním románem mého nejmilovanějšího autora Hermanna Hesseho. Toto poeticky laděné dílko, které autora proslavilo v neuvěřitelných dvaceti pěti letech, popisuje životní cestu nadaného umělce Petra Camenzinda. Petr pochází z vesnice jménem Nimikon, která leží kdesi v horách. Podle popisu je urostlý, krásný a velmi silný....

Na paškál si beru opět jedno z témat, které mě neskonale rozčiluje. Je jím detoxikace... Uplynulo mnoho let od vydání knihy manželů Diamondových "Fit pro život", která je již prostě de mode. Lidé začali vyznávat často velmi jiné výživové směry. Avšak v kruzích výživových alternativců pojem "detox" stále žije. Jak je to možné?

Pokud si nejste zcela jisti v pojmech "sacharidy, tuky a bílkoviny", doporučuji si prvně přečíst články ukryté v těchto odkazech: https://emilie-lvovska.webnode.cz/l/sacharidy/ a https://emilie-lvovska.webnode.cz/l/tuky/ a https://emilie-lvovska.webnode.cz/l/bilkoviny/

© 2017 Emílie Lvovská. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky