O výživě a hospodaření

 

Bílkoviny

28.04.2017

Bílkoviny jsou základní podstatou živé hmoty. U člověka podíl bílkovin v těle přesahuje 80%. Podobně jsou na tom i ostatní živočichové. Jejich těla, popř. jejich produkty slouží jako zdroje bílkovin. Avšak i semena (luštěniny, ořechy, semínka) a houby obsahují významné množství bílkovin! Struktura bílkovin je velice složitá a je popisována na...

Existuje kniha jménem Vyživující tradice od paní Sally Fallonové Morellové a Mary G. Enigové, Ph.D. Český překlad (A velmi zdařilý. Vřele doporučuji mít jeden výtisk doma.) zprostředkovala paní Mgr. Věra Dudmanová, která je autorkou stejnojmenných stránek www.vyzivujicitradice.cz. Jedná se o kuchařku, která změnila můj pohled na stravování i...

Nasycené tuky a cholesterol: reakce na článek o mase a tucích. Byl mi předán tento článek jako dobře míněná rada od člověka, který zastáncem vegetariánského stravování ze zdravotních důvodů: https://www.vegetarian.cz/kniha/14cast.html

V dnešní době velmi rozšířené téma - překvapivě však vstoupila vláknina neboli "buničina" do povědomí již mnohem dříve. Přisuzovaly se jí téměř zázračné schopnosti od čištění zubů až po odvádění toxických kovů z těla. Vláknina tvoří stavební (opěrné) látky rostlin. Rozeznáváme dva druhy vlákniny - rozpustnou a nerozpustnou.

Tuky

28.04.2017

Důležitou makroživinou jsou tuky. Denně o nich slyšíme, víme, že jsou nepřáteli hubnutí, že bychom je měli omezovat, protože onemocníme některou z civilizačních chorob. Je to ale pravda?

Sacharidy

28.04.2017

Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou tzv. cukerné jednotky (molekuly). Dle počtu cukerných jednotek rozeznáváme několik základních kategorií sacharidů. Zmíním nejznámější z nich.

Jako spousta lidí i já chodím k zubaři. Nemám strach - opravdu nikdy. Moje zkušenosti z dětství jsou jen ty nejlepší, vždy jsem jen otevřela pusu a za deset minut šla ven. Moje první úžasná paní zubařka (bohužel již penzistka) si u mne velice brzy všimla nevyrovnaného vypadávání zubů, a proto mě poslala na rentgen. Zjistilo se, že nemám založené...

Co je to rafinace? "Rafinace(z franc. raffiner, přečistit, zjemnit) je technologický postup, kterým se vstupní surovina zbavuje nečistot, různě upravuje a vzniká tak rafinovaný produkt. V praxi se může jednat o aplikaci destilace, krakování, odstředění nebo dalších postupů." (převzato z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rafinace)

Výživa člověka je v současnosti velmi diskutovaným tématem. Ve světě je mnoho uznávaných odborníků. A abychom byli ještě trochu více zmatení, různí odborníci prezentují různé, opravdu velice často velmi různé, názory. Stávají se stoupenci výživových směrů založených na velmi odlišných základech. Často však mají svého společného "zaslíbeného"...

Voda

28.04.2017

Možná je trochu s podivem, že právě vodu řadíme mezi mikronutrienty. Život na Zemi začal ve vodě. První buňky žily v oceánu. A i nyní, když potomci těchto buněk, tvoří naše mnohobuněčná těla, potřebují kolem sebe prostředí, které připomíná onen dávný oceán. Lidské tělo je z více než poloviny tvořeno vodou.

© 2017 Emílie Lvovská. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky